Újdonságok hírcsatorna
Cartaphikus Kiadó

 A Cartaphilus Könyvkiadóról 

"Cartaphilus, aki akkor [Jézus keresztre feszítésekor] harmincéves volt, valahányszor századik esztendejét eléri, elgyengül, és ájulásba esik, amelyből ha felébred, ismét visszanyeri hajdani életkorát, úgyhogy elmondhatja a zsoltárral (103,5): »Ifjúságom megújul, mint a sasé.«"

Matthaeus Parisiensis: Historia Anglica (1250 körül)

Nos, kiadónk még messze nincs százéves (az alapítás éve: 1993), tehát reményeink szerint még jó ideig nem fenyeget minket az „elgyengülés” és az „ájulásba esés” veszélye, ellenben máris sasként szeretnénk szárnyalni a honi könyvkiadás egén. Ha végignézünk az általunk eddig kiadott vagy megkezdett szerzői életműsorozatok (Hermann Hesse, George Orwell, Jaroslav Hašek, Charles Bukowski, Anthony Burgess, Boris Vian stb.) kötetein, egy-egy pillanatra hajlamosak vagyunk elhinni, hogy ez sikerülhet is. Ráolvasásszerűen ismételgetett jelszavunkkal – „Olvass! Olvass! Olvass!” – is a saját „légi folyosónkat” szeretnénk megtölteni a mi járatainkat (könyveinket) választó olvasókkal.

Könyveink többsége bizonyos értékválasztásról árulkodik, s őszintén reméljük (már csak a megélhetésünk miatt is), hogy ezeket az értékeket nem csak mi tartjuk fontosnak. Ezért adjuk ki például a beat-irodalom remekeit (Jack Kerouac, W. S. Burroughs, Richard Brautigan, Ken Kesey) és a háborúellenes irodalom klasszikusait (Remarque, Dalton Trumbo, William Wharton). Vállalva azt is, hogy ezért egyesek „komolytalan népségnek” bélyegeznek minket, nagy örömmel adjuk ki a Monty Python-csoport és Woody Allen „agymenéseit” (mert a humorban mi sem ismerjük a tréfát). Fő profilunk a szépirodalom, de kínálatunkban szerepel jó néhány társadalomtudományi alapmű (Platón, Nietzsche, Machiavelli stb.), és nem feledkeztünk meg a gyerekekről és szüleikről sem (mesekönyvek, illetve a gyermekneveléssel kapcsolatos szakkönyvek).

Felesleges lenne hangsúlyozni, hogy könyveink szépek – ezt bárki megállapíthatja, aki csak rájuk pillant. Az pedig, hogy jók és különlegesek is, magától értetődik. Ezt egyébként a Svéd Akadémia is észrevette, hiszen szerzőink közül irodalmi Nobel-díjjal tüntette ki Hermann Hessét, V. S. Naipault, Samuel Beckettet és Herta Müllert. (Más kérdés, hogy a svéd akadémiai bizottság sem tévedhetetlen, hiszen elmulasztotta díjazni olyan szerzőinket, mint Aldous Huxley, Franz Kafka vagy Bohumil Hrabal – és már Josef Škvorecký is elmúlt nyolcvanéves…).

A mozi szerelmeseinek ajánljuk az immár több mint harminc kötetet számláló „FilmRegények” sorozatunkat, az olvasmányosabb műveket kedvelőknek pedig a könnyű műfaj legjavát nyújtó „Carta Light” sorozat köteteit. Kínálatunkat néhány éve már képregények is színesítik, nemrégiben pedig útjára bocsátottuk a neves kortárs grafikusok közreműködésével készülő „Illusztrált Klasszikusok” sorozatot.

Eddigi legnagyobb vállalkozásunk a „Legendák élve vagy halva” című – már több mint ötven könyvből álló – zenészéletrajz-sorozat, amely a jazz és a rock legnagyobb alakjainak életét és munkásságát mutatja be. Cartaphilus – a hagyomány szerint – egy durva szónak (vagy egy pofonnak) köszönhetően vált halhatatlanná; a Cartaphilus Kiadó a XX. századi zene többnyire rémesen fiatalon elhunyt, mégis halhatatlan hőseinek – Jim Morrisonnak, Janis Joplinnak, Jimi Hendrixnek, Jaco Pastoriusnak, Charlie Parkernek, John Coltrane-nek és másoknak – emlékét kívánja örökéletűvé tenni könyveivel. Ahogy Cartaphilus írta: „Amikor közeleg a vég, eltűnnek az emlékképek, csak szavak maradnak.” Szerencsére akadnak még élő „legendák” is, akik gyakran maguk mesélnek életükről a sorozat köteteinek lapjain (Lemmy Kilmister, Eric Clapton, Sting, Tom Waits, Keith Richards, Henry Rollins stb.). Ezúton kívánunk nekik további sikeres évtizedeket – reméljük, még jó ideig nem esnek ki „Legendák” sorozatunk „élve” kategóriájából.

Könyveink megrendelhetők rendelés oldalunkon (e-mail útján) , illetve megvásárolhatók minden Alexandra-könyvesboltban és számos Libri-boltban..

A kiadó munkatársai:

Kiadóvezető: Polyák Béla
Főszerkesztő: Merényi Ágnes
Minden egyéb: Szilágyi Ágnes

Elérhetőségeink:

1075 Budapest, Károly körút 3/C.
Tel: 06 (1) 236-0305
cartaphilus@cartaphilus.hu

"N. B. Kéziratokat nem őrzünk meg, és nem küldünk vissza." Majdnem minden kiadó honlapján ezzel a figyelmeztetéssel igyekeznek elriasztani az önjelölt írózseniket attól, hogy zsengéiket elküldjék a szerkesztőségbe. Mi nem követjük példájukat. Mindössze azt szögezzük le, hogy csak a leendő Nobel-díjas írópalánták kéziratait olvassuk el.

A kiadóról megjelent cikkek:

„Nem látok lényeges különbséget Paganini és Jimmy Page között”
Olvass! Olvass! Olvass! – Cartaphilus-könyveket