Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Murphy - BECKETT, Samuel

BECKETT, Samuel

Murphy

Eredeti cím: Murphy
Fordította: Tandori Dezső

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 298 oldal
Ár: 2400 Ft
ISBN-szám: 963-9303-68-2
Kiadás éve: 2003

Murphy - BECKETT, Samuel megrendelése

Fülszöveg:

„A kontrolltábla másnap reggel jelezte Bomnak, miszerint a hipomániást 20 órától kezdve hajnali 4 óráig rendszeres, tízperces időközökben látogatták, utána vagy egy óra hosszat egyáltalán nem, majd egy percen belül hatszor, s aztán megint nem. A látogatásoknak ez az addig még sosem tapasztalt egymásutánisága olyan tartós hatást tett Bomra, mely halála napjáig nem szűnt meg többé elméjét homályosítani. Úgy értelmezte a dolgot, hogy Murphy megőrült, sőt egészen annak megállapításáig merészkedett el, miszerint ez őt nem is lepi meg különösképpen. Ezzel talán az volt a célja, hogy osztálya tekintélyét mentse valamiképpen; saját lelkét azonban egyáltalán nem tudta megnyugtatni. És a Malasztos Magdaléna Mélakórház még ma is részvét, gúny, megvetés és egy kicsinyke félelem vegyülékével emlékezik Murphyre, arra az ápolóra, aki duzzadó vitorlákkal hajózott ki a téboly vizeire. Ez nem vigasz a számára. Nincs is szüksége vigaszra.
Mr. Endon természetesen visszatért cellájába. Mr. Endon számára semmit nem jelentett, ha kezét megakadályozták királya helyretételében vagy abban, hogy egy hipomániás cellájában újra meggyújtsa a villanyt. Mr. Endon boldogságának egy részét jelentette az, hogy nincs kiszolgáltatva kezeknek: sem másokénak, sem a magáénak.
Murphy berakosgatta a bábukat a dobozba, lehúzta Mr. Endonról a háziköntöst, papucsot, és ágyba bugyolálta. Mr. Endon hanyatt dőlt, és szemét valami végtelen messzire szegezte, talán ama híres hangyára, mely egy légmentes világ egén látható. Murphy letérdelt az alacsony ágy mellé, két kezébe fogta Mr. Endon fejét, a szemeit arra kényszerítette, hogy az ő szemébe nézzenek, vagy helyesebben: saját szemeit kényszerítette, nézzenek Mr. Endonéba a levegő keskeny kis szakadékán, a tenyérnyi szélességű levegősávon keresztül.
Murphy gyakran vizsgálgatta már Mr. Endon szemeit, de még soha nem ilyen közelről és ilyen hosszasan, mint most.”
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

A regényben az az abszurd jelleg, hogy a kalandregény „ki van lassítva”, nagyító alá van téve. Alig történik valami, de az aztán mind hátborzongatóan rémes. Torz a szépséges szerelem, vagy ha nem, hát Murphy teszi azzá. Feszengetően megmerevíti az eseményrészleteket, s hogyan is ne? Vigyorgunk ma már, ahogy át akarja szellemíteni magát, menekülve (sovány) testével a középkori legendafigurák világába, odakötözve magát a hintaszékhez, ebben ringva, szinte egy üres térben.
Szerelmes is itt lesz. (Egy kedves utcalányba, akinek egy nyomorék nagypapája van.) Így őriz kutyát az ír smaragdgyep után a londoni Hyde Park kicsit koszvadtabb világában. A kutya ronda viselkedésű. Az utána kutyaként loholó magánnyomozó, sliffentyű, fullajtár meg odahaza, ír földön hagyott, makacskodó hölgye megbízásából követi. A hölgy ugyanakkor – de ne mondjuk el a cselekményt.

Tandori Dezső