Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Kész anarchia - ALLEN, Woody

ALLEN, Woody

Kész anarchia

Eredeti cím: Mere Anarchy
Fordította: Greskovits Endre

Kategória: szórakoztató irodalom
Terjedelem: 156 oldal
Ár: 2500 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-058-5
Kiadás éve: 2008

Kész anarchia - ALLEN, Woody megrendelése

Fülszöveg:

Woody Allennek ez az első gyűjteménye három fantasztikus klasszikusa, a Na, ennyit erről, a Tollatlan jószág és a Mellékhatások óta. Ezúttal olyan könyvet sikerült írnia, amely nem csupán az emberi lét legalapvetőbb kérdéseit válaszolja meg, de a mű mérete is tökéletes ahhoz, hogy az asztal lába alá téve megakadályozzuk vele a bútordarab billegését.
„Pénteken felébredtem, és mivel az univerzum tágul, a szokásosnál hosszabb ideig tartott, amíg megtaláltam a köntösömet” – magyarázza a Pattanásig feszülten című, fizikáról szóló írásban. Az ihletett racionalitás egyéb szárnyalásaiban olyan szereplőkkel találkozunk, amilyeneket csak Allen tud kitalálni: Jasper Deeyobellel, Flanders Listcookatscal és a független filmmogullal, E. Coli Biggsszel, hogy csak néhányat említsünk. Akár a művészetről ír, akár a szexről, az ételekről vagy a bűnözésről („Pugh rendőr, amióta az eszét tudja. Apja hírhedt bankrabló volt, és Pugh csak úgy tudott vele időt tölteni, ha letartóztatta.”), ellenállhatatlanul humoros.
Az Ez a penna kiadó című írásban egy hollywoodi nagykutya ráakad a szerző könyvére egy kis, vidéki boltban, és szavaival e pompás kötetet is találóan jellemezhetjük: „Tulajdonképpen – mondja a producer – sose láttam még, hogy eladatlan példányokat alágyújtósként árulnak.” Woody Allen szerteágazó pályája komikusként, íróként és filmrendezőként immár több mint öt évtizedet ölel fel. Gyakran ír a New Yorkerbe, és – több más mű mellett – ő a fent említett, méltán nagy sikerű három kötet szerzője.
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„Akár hiszi, akár nem, én is olyan alsóbb osztálybeli naplopóként kezdtem, amilyen maga. Nyitott táskából árultam a nyakkendőt, mint Ralph Lauren. Mind a ketten sokra vittük. Ő a divatüzletben, én a nyáj megkopasztásában. Nézzünk szembe vele, a legtöbb embernek égető spirituális igényei vannak. Szóval, minden hülye imádkozik.”

„Mivel nem sikkasztottam, ezt az új vállalkozást nem bírtam anyagiakkal, és egy zenebohóc személyisége kellett ahhoz, hogy jelzálogot sírjak ki a szkeptikus bankárokból, akik először elhajtottak, de aztán meglágyultak, amikor találtak egy kiskaput az uzsoratörvényen. A következő a megfelelő építési vállalkozó kiválasztása volt, és ahogy szállingóztak az ajánlatok, kénytelen-kelletlen észrevettem, hogy az árak többsége inkább illene a Tádzs Mahal újjáépítéséhez.”

„Kérdéses, hogy a halálos ítélet elrettentő hatású-e, bár a vizsgálatok azt mutatják, hogy csaknem felével csökken az esélye egy újabb bűn elkövetésének, miután a bűnözőt kivégzik.”